Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Gerçek şu ki, 2023'te 500 milyar dolar ihracat istiyorsak, bu yapıyla devam edemeyiz. Yüksek katma değerli üretim sistemlerine ve ürünlere yönelmemiz gerekiyor'' dedi
Bakan Ergün, TÜSİAD tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Türk Sanayisi ve Sektörel Yaklaşımlar Semineri''nde, ''Kimya Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı da açıkladı.
Seminerde yaptığı konuşmada, ekonomideki olumlu gelişmelerin yanında, büyüme rakamında yüzde 4'lük hed alaska seo efin, yüzde 8,5'lara göre küçük bir hedef sayılabileceğini belirten Ergün, büyümeyi hedeflerken cari açığı da kontrol altına almak gerektiğine dikkati çekti.
Ergün, cari açık kontrol altına alınmadığında, ''ne pahasına olursa olsun büyüyelim'' demenin, altından kalkılmaz bir hali beraberinde getireceğini ifade ederek, kontrollü sürecin, kontrolsüz süreçlere göre çok daha faydalı olduğunu söyledi.
2023 hedeflerine ulaşmak için
Ekonomideki bütün rakamların iyiye gittiğini, istihdamın, üretimin arttığını, ancak bunları yeterli bulmadıklarını dile getiren Ergün, ''Gerçek şu ki, 2023'te 500 milyar dolar ihracat istiyorsak, bu yapıyla devam edemeyiz. Yüksek katma değerli üretim sistemlerine ve ürünlere yönelmemiz gerekiyor'' dedi.
Bakan Ergün, bu nedenle sanayi sektöründeki çalışmaları iki başlıkta topladıklarını, birinci başlıkta kimya otomotiv makine gibi sektörlerde yenilikçilik ve markalaşmayı öne çıkaran çalışmaları, ikincisinde de nanoteknoloji, bilişim gibi yeni alanlarda atılım yapmayı saptadıklarını kaydetti.
Firmaların teknolojik gelişmelerine yönelik önemli eylemler belirlediklerini anlatan Bakan Ergün, şunları kaydetti:
''Geçtiğimiz yıl otomotiv ve makine sektörüyle ilgili strateji belgesi ve eylem planını KOBİ'lere yönelik uygulamaya başladık. Belirlediğimiz eylemlerin yüzde 85'ine yakınında performans kriterlerinin üzerinde bir seyir izliyoruz. 6 ayda bir gözden geçirme çalışması yapılıyor. Kim yavaş, kim hızlı gidiyor, bunların takibini yapıyoruz. Bu strateji belgeleri kamuyu, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği ve disiplinli çalışmaya zorlayan, yaptıkları işi doğru şekilde yapmaya, takip etmeye, yol haritası üzerinden gitmeye iten bir yaklaşım.''
Bakan Ergün, yeni teşvik sisteminin devreye girmesiyle birlikte, teknoloji yoğun ürünlerin üretilmesini sağlayacak adımları da atmış olduklarını söyledi.
Kategori : EKONOMİ