Besici bitme noktasında!

Besici bitme noktasında!
Yem fiyatıntan şikayetçi olan besici hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Besiciler ayrıca yetkililerden yardım bekliyor.Abone ol

Kuraklığın etkisiyle artan yem fiyatları, besiciyi zor durumda bıraktı. Bu yüzden köylünün elindeki bütün hayvanları besi-süt ayrımı yapmadan satacağı ifade ediliyor. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkan kokulu taş ı Adnan Yıldız, besicinin sütün litresini 80 kuruşa satarken, yemin kilosuna 92 kuruş verdiğine dikkat çekti. Yıldız, bu fiyat dengesizliğine çare bulunmazsa yeni bir et ve süt krizi yaşanacağını söylüyor.

Sektörün çatı kuruluşlarından Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD)'nin başkanı Adnan Yıldız, besicinin içinde bulunduğu durumu, yem-süt fiyatı karşılaştırması yaparak dile getiriyor. Yemin kilosunun 92 kuruş olduğunu aktaran Yıldız, besicinin diğer masraflarla birlikte sütü en az 1 lira 30 kuruşa satması gerektiğini savunuyor. Süt fiyatının 11 aydır 80 kuruş olduğunu ifade eden Yıldız, "Bugün yaşanan sıkıntının de sebebi bu. İlgililerin bahsettiğim oranı sağlaması gerekiyor. Bu oran sağlanmazsa sektör adam olmaz. 2007’de 1 milyon anaç hayvan kesildi. Onun neticesinde, 2010 yılında et krizi yaşandı. Biz, kendi üreticimize vermediğimiz desteği, fazlası ile Macaristan üreticilerine sağladık. Macaristanlı besiciler bir anda zengin oldu. Eğer bu formülün arkasında durulmazsa 2010 yılında et ithal ettik. 2012'de yem, önümüzdeki senede süt krizi kapıda.” diyor.



Kategori : EKONOMİ